Photographer's Note

Ο Κρυπτοτσικνιάς (Ardeola ralloides - Ερωδιίσκος ο ραλλοειδής) (Scopoli 1769) είναι ένας μικρόσωμος ερωδιός αρκετά κοινός αν και δύσκολο να παρατηρηθεί. Ανήκει στην τάξη των Πελαργόμορφων (Ciconiiformes), στην οικογένεια των Ερωδιίδων (Ardeidae) και το Γένος Ερωδιίσκος (Ardeola).
Είναι μεταναστευτικό είδος, στις περιοχές φωλιάσματος φτάνει τον Μάρτιο και αναχωρεί γύρω στον Σεπτέμβριο.
Είναι ένας μικρόσωμος ερωδιός με μήκος 44-47 εκ. άνοιγμα φτερών 80-92 εκ. και βάρος 250-370 γρ.
Δεν υπάρχει διμορφισμός μεταξύ των δύο φύλων ούτε όσον αφορά το μέγεθος ούτε και τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά. Έχει κοντό λαιμό και πόδια σε σύγκριση με τους υπόλοιπους ερωδιούς. Ο χρωματισμός των ενήλικων είναι εντυπωσιακός, το κεφάλι, ο λαιμός και το πάνω μέρος της πλάτης είναι ανοιχτό κιτρινοκόκκινο καφέ, το ίδιο χρώμα έχουν και τα καλυπτήρια των φτερών.
Το κάτω μέρος της πλάτης, η κοιλιά, τα φτερά και η ουρά είναι λευκά. To ράμφος είναι κίτρινο με την άκρη μαύρη ενώ και τα πόδια είναι κίτρινα. Κατά την περίοδο της αναπαραγωγής αποκτά ένα έντονο ξανθοκόκκινο χρώμα ενώ τα λευκά μέρη του δεν αλλάζουν χρώμα, το ράμφος γίνεται γαλάζιο, με την άκρη πάντα μαύρη, και τα πόδια παίρνουν ροζ απόχρωση. Το κεφάλι του στολίζεται με μακριά φτερά κοκκινωπού και μαύρου χρώματος που φτάνουν μέχρι τους ώμους του. Τα νεαρά μοιάζουν με τα ενήλικα κατά την μη αναπαραγωγική περίοδο.

Ο Κρυπτοτσικνιάς (Ardeola ralloides) είναι ένας μοναχικός ερωδιός αν και δεν είναι σπάνιο να τον δούμε σε μικρές ομάδες και είναι συνηθισμένο να βρίσκεται παρέα με άλλα είδη της οικογένειας. Δεν είναι θορυβώδες πουλί και η φωνή του ακούγεται μόνο κατά την περίοδο της αναπαραγωγής. Κατά τη διάρκεια της ημέρας παραμένει στην βλάστηση και βγαίνει αργά το απόγευμα τις ώρες κοντά στη δύση για να κυνηγήσει. Τρέφεται με βατράχια, που είναι και η αγαπημένη του τροφή, έντομα και μικρά ψάρια, όλα μικρού μεγέθους. Κατά την περίοδο της αναπαραγωγής, που στην Ελλάδα είναι μεταξύ Μαΐου και Ιουλίου, δημιουργούνται τα ζεύγη που χτίζουν την φωλιά τους σε θάμνους και δέντρα συνήθως μαζί με άλλα είδη ερωδιών. Εκεί το θηλυκό γεννά 4-6 γαλαζοπράσινα αυγά, στην Αφρική περιορίζονται σε 2-3, όπου και τα κλωσσάει μαζί με το αρσενικό για 22-24 μέρες, στη Μαδαγασκάρη μόνο για 18. Όταν βγουν τα μικρά τα αναθρέφουν και οι δύο γονείς.
Τα μικρά πετούν ύστερα από 40 ημέρες ενώ γίνονται ανεξάρτητα μετά από 7 εβδομάδες περίπου.
Του αρέσουν οι περιοχές που έχουν γλυκά νερά με μικρό βάθος και πλούσια βλάστηση στις όχθες. Μπορούμε να το συναντήσουμε στις όχθες λιμνών, ποταμών, έλη, κανάλια, στα δέλτα των ποταμών, σε ρυζοχώραφα και υγρά λιβάδια.

Είναι ένα είδος που το βρίσκουμε στην νότια Ευρώπη, τη βόρειο Αφρική και στην κεντρική Ασία κατά τους θερινούς μήνες, εξαίρεση αποτελεί το Δέλτα του Νείλου που τον βρίσκουμε όλο το χρόνο όπως και στην Αφρική νότια της Σαχάρας και στη νότια Ασία. Στην Ελλάδα έρχεται τον Μάρτιο και αναπαράγεται στη λίμνη της Καστοριάς, Στις Πρέσπες, στον Αμβρακικό κόλπο, στην Λίμνη Κερκίνη, στο δέλτα Αξιού και στη λίμνη Μητρικού.
Κατά την μετανάστευση μπορούμε να τον συναντήσουμε σε όλη τη χώρα.


The squacco heron (Ardeola ralloides) is a small heron, 4447 cm (1719 in) long, of which the body is 2023 cm (7.99.1 in), with 8092 cm (3136 in) wingspan.[2] It is of Old World origins, breeding in southern Europe and the Greater Middle East.
The squacco heron is a migrant, wintering in Africa. It is rare north of its breeding range. The species has been recorded in Fernando de Noronha islands, and more rarely in mainland South America, as a vagrant. This is a stocky species with a short neck, short thick bill and buff-brown back. In summer, adults have long neck feathers.
Its appearance is transformed in flight, when it looks very white due to the colour of the wings.
The squacco heron's breeding habitat is marshy wetlands in warm countries. The birds nest in small colonies, often with other wading birds, usually on platforms of sticks in trees or shrubs. Three to four eggs are laid. They feed on fish, frogs and insects.

2019 - All rights reserved. The photos taken by photographer Athanasios Benisis are registered and copyrighted. Use in any form (web, paper publication, public exposure, etc.) is strictly forbidden without the written permission of the photographer. To contact with photographer please use his intro page Hellas on TrekEarth.

pajaran, onphoto has marked this note useful

Photo Information
Viewed: 419
Points: 6
Discussions
  • None
Additional Photos by Athanasios Benisis (Hellas) Gold Star Critiquer/Gold Star Workshop Editor/Gold Note Writer [C: 1202 W: 175 N: 1353] (7123)
View More Pictures
explore TREKEARTH