Photographer's Note

Ovo je izlazak sunca posmatran iz Sartija. Ustao sam rano, noć. Malo mesto spava. Poneo sam i DSLR aparat, ali fotkao sam sa telefonom, Samsung, tada J3 modelom.

Nikad neću zaboraviti, taj prvi zrak, koji se razigrao nad morem. Prelio se sa Atosa i odigrao svoj ples.

Voleo bih da mogu da priutim neko jedrenje ili krstarenje oko Svete gore u viednevom trajanju. Oseća se da je ovo jedna od najjačih duhovnih tačaka Evrope.

Tu nema dileme.

Svi dobro znaju da je Sveta Gora, jedna od najznačajnijih lokacija za čitav pravoslavni svet, nalazi se na Halkidikiju, tačnije na Atosu, trećem, istočnom prstu ovog poluostrva. Poluostrvo i planina Atos predstavljaju sveto mesto svih pravoslavaca, a u ovoj oblasti mogu iveti samo monasi.

Sveta Gora smetena je na prelepom, 60 km dugom poluostrvu, okruena Egejskim morem. Najvii vrh planine Atos nalazi se na nadmorskoj visini od 2.033 metara. Na ovom mestu sagrađena je i mala kapela koja je posvećena Preobraenju Gospodnjem.

Oni koji su se popeli na vrh svedoče o nestvarnoj lepoti pogleda i tvrde da je nemoguće odrediti gde se nalazi horizont, odnosno gde prestaje more, a počinje nebo. Zbog svog prirodnog okruenja, ali i manastira smetenih na liticama Atosa koji se mogu posmatrati iz brodova, ovo je jedna od najboljih destinacija za krstarenje u Grčkoj. Međutim, ne ogleda se samo u tome veličanstvenost ovog mesta.

Vrt Presvete Bogorodice

Sveta Gora Atoska se naziva jo i vrtom Presvete Bogorodice. Prema predanju, nastanak Svete Gore vezuje se za dolazak Bogorodice na ovo poluostrvo. Kada je putujući na Kipar zbog neveremena njen brod pristao na ovu obalu, a ona zakoračila, sruili su se svi neznaboački hramovi, sa Zevsovim hramom na vrhu. Lokalno stanovnitvo je ovo doivelo kao proviđenje i prihvatilo je Bogorodičinu propoved i sva njena čuda.

Monaka republika

Sveta Gora je monaka republika pod jurisdikcijom Vаseljenske Pаtrijаrije u Istanbulu.To je samoupravna zajednica pravoslavnih monaha i autonomni je deo Grčke, čiji je glavni grad i administrativno sedite Kareja.

Na Atosu se nalazi 20 suverenih manastira, i ivi oko 2.000 monaha. Osim monakih, ne postoje druga naselja. Dvadeset monaha, svaki predstavlja jedan od 20 manastira, čine Svetu zajednicu, i to je sveteničko administrativno telo drave.
Najveći manastir je Vatoped, a za Srbe je najznačajniji Hilandar. Zvaničan jezik na Svetoj Gori je grčki, mada se u nekim manastirima govore i drugi jezici ruski, srpski, rumunski i bugarski, a poslednjih decenija nije neuobičajeno da monasi govore i engleski jezik.

Manastir Hilandar Dom Svetog Save

Najveći simbol Svetosavlja i pravoslavlja za Srbe predstavlja manastir Hilandar, koji postoji vie od 1.000 godina. Podignut je najvie zaslugama Svetog Save.

Manastir je sagradio grčki monah Georgije Hilandario, a obnovili su ga Stefan Nemanja i njegov sin Sava 1198. godine. Od tada do dana dananjih, ovaj manastir vai za jedan od značajnijih centara srpskog duhovnog i kulturnog ivota. Godin 1988. Hilandar i ostalih 19 svetogorskih manastira stavljeni su na UNESKO listu svetske batine, kao spomenik kulture.

ta je to Avato?

Prema crkvenim pravilima i zakonu Avato, ene ne smeju u Hilandar i na Svetu Goru. U prevodu sa grčkog, avato znači ne kročiti. Ulazak na Svetu Goru zabranjen je enama i dečacima mlađim od 12 godina.
Ipak, ene danas mogu razgledati ovo sveto mesto sa broda, krstarenjem uz obalu. Postoje svedočanstva o enama koje su pokuale da uđu na Svetu Goru, a jedno od najpoznatijih je ono o rimskoj princezi Plakidi koju je zaustavio glas sa Bogorodičine ikone.

Prema nekim zapisima, srpska carica Jelena je boravila na Svetoj Gori, kada se sa carom Duanom Silnim i dvorskom svitom sklonila od kuge. Međutim, zabeleeno je da nikada nije zapravo kročila na tlo, već da je sve vreme noena u posebnoj nosiljci.
U 20. veku je bilo vie pokuaja ena da uđu na Svetu Goru, pa je zbog toga zatvoren i zabranjen ulaz kopnenim putem na Atos.

Kako otići na Svetu Goru?

Odlazak na Svetu Goru moguć je samo mukarcima, i to uz posebnu dozvolu, takozvani Diamontirion. Potrebno je telefonski se javiti Odeljenju za poklonike Svete Gore, koje se nalazi u Solunu. Ovo odeljenje izdaje i preporuku za boravak u roku od četiri dana, ukoliko niste dravljanin Grčke.

Zbog ovog dokumneta, ali i ograničenog broja posetilaca (doputeno je 120 u jednom danu), vano je da se javite ranije i organizujete svoj put na vreme. Na Svetu Goru se putuje iz luke Jerisos ili Uranopolis, dok kopneni put i ulazak vie nije u upotrebi.

Dozvolu za ulazak dobijate u pokloničkoj kancelariji u Uranopolisu. Osim nje, ukoliko nemate grčko dravljanstvo, uz sebe morate imati i paso i već pomenutu preporuku. Dozvolu, odnosno blagoslov za posetu manastiru Hilandar, moete traiti i email-om na adresu [email protected]

pajaran has marked this note useful

Photo Information
  • Copyright: Milan Todorovic (Todorovic) Silver Note Writer [C: 0 W: 0 N: 33] (180)
  • Genre:
  • Medium:
  • Date Taken: 2019-06-29
  • Categories:
  • :
  • Date Submitted: 2019-11-04 14:34
Viewed: 279
Points: 0
Discussions
  • None
Additional Photos by Milan Todorovic (Todorovic) Silver Note Writer [C: 0 W: 0 N: 33] (180)
View More Pictures
explore TREKEARTH